Μία κίνηση πολιτικου πολιτισμου(xrimatistirio.gr)

Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα έχουμε συνηθίσει, μεταξύ των πολιτικών να υπάρχει μια ακραία αντιπαλότητα ( ακόμα και ανάμεσα σε στελέχη του ιδίου κόμματος), τουλάχιστον δημοσίως, ενώ σίγουρα κανείς δεν βοηθά τον αντικαταστατή του, μια και θεωρεί πως αν ο επόμενος αποτύχει τότε το δικό του έργο θα αναδειχθεί.

Γi αυτό σήμερα, θέλω να επισημάνω την ενεργεία ενός πολιτικού που όχι μόνον δεν είναι συνηθισμένη, αλλά μάλλον αποτελεί την εξαίρεση (ίσως και τη μοναδική).

Και να την επισημάνω γιατί νομίζω πως είναι αναγκαίο τέτοιες ενέργειες να υπογραμμίζονται, μήπως τελικά μπορέσουμε και οδηγηθούμε σε κανένα νέο επίπεδο στον πολιτικό διάλογο. Μήπως δηλαδή, η χώρα καταφέρει να ξεφύγει από την παλαιοκομματική αντίληψη και λογική και μπορέσει να κάνει βήματα προς έναν ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.

Πρόκειται για μια κίνηση που έκανε την περασμένη Τέταρτη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Έβρου της ΝΔ, ως τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο κ. Άκης Γεροντόπουλος.

Ο κ. Γεροντόπουλος λοιπόν, που έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τους απόδημους Έλληνες αλλά και τα θρησκευτικά θέματα, επισκέφθηκε την περασμένη Τέταρτη τον σημερινό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα αντίστοιχα θέματα, τον κ. Ι. Αμανατίδη και τον ενημέρωσε, λεπτομερέστατα απ ό,τι μαθαίνω, για όλα τα σχετικά θέματα που χειρίστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μάλιστα, μαθαίνω ότι στη συνάντηση, που κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες, ο κ. Γεροντόπουλος ενημέρωσε τον υφυπουργό, για όλα τα θέματα και τις λεπτομέρειές τους. Μάλιστα, όπως αντιλαμβάνεστε, πολλά από τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν με ευαίσθητα ζητήματα με εθνική σημασία, μιας και εκτός των απόδημων αφορούν και τα Πατριαρχεία στο εξωτερικό .

Πρέπει παράλληλα να επισημάνω και την θετική ανταπόκριση του υφυπουργού κ. Αμανατίδη στο αίτημα του κ. Γεροντόπουλου για ενημέρωση, αλλά και το γεγονός ότι η ενημέρωση, όπως φαίνεται, δεν έμεινε στα τυπικά ζητήματα, αλλά πήγε στην ουσία των πραγμάτων. Και το ότι ο κ. Αμανατίδης θεώρησε σημαντική τη συνάντηση είναι ότι όχι μόνον την ανακοίνωσε επισήμως αλλά έκανε και σχετική δήλωση.

Ο κ. Γεροντόπουλος, μάλιστα επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τα ίδια θέματα, μιας και πολλά από αυτά τα ζητήματα αφορούν άμεσα τις κινήσεις του Προέδρου αλλά και αποτελούν ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Παυλόπουλου.

Σε μια οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ένα τέτοιο γεγονός , δεν θα γραφόταν ούτε «στα ψιλά» των εφημερίδων. Και αυτό γιατί είναι συνήθης πρακτική, μιας και το κράτος έχει συνεχεία και ιδίως για εθνικά θέματα.

Στη χώρα μας, επειδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα ο προηγούμενος συνήθως κριτικάρει και μάλιστα «άγρια» τον επόμενο (τον οποίο βεβαίως δεν ενημερώνει ούτε τυπικά, έστω και αν πρόκειται για στελέχη του ιδίου κόμματος) αλλά και ο επόμενος δηλώνει πως «βρήκε ένα χάος», οφείλουμε να επισημαίνουμε τέτοιες ενέργειες με την ελπίδα ότι θα βρεθούν και άλλοι πολιτικοί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

ΥΓ. Το σημερινό σχόλιο, γράφτηκε πριν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πορεία ως τις εκλογές, γι αυτό δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα. Άσχετα πάντως από τις τρέχουσες εξελίξεις, θεωρώ πως το ζήτημα του σημερινού σχολίου, αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα για τον πολιτικό μας πολιτισμό.

http://www.xrimatistirio.gr/index_news.asp?id=53216&ekdosi=5487&datalist_=MonimesStiles_troupiotis

Ετικέττες: , , , , , , .